insert_pixel_code_here

Danmarks Radios eksistens?

Danmarks Radio (DR) har valgt at lukke de fire radioprogrammer Eksistens, Religionsrapporten, Kulturlørdag og Netværket på P1.

Det kan i sig selv lyde ret harmløst, for man skal jo nogen gange lukke gamle programmer for at kunne udvikle nye. Problemet er dog, at det som oftest sker på bekostning af radioprogrammer med dybde og tyngde. Man kan frygte, at DR endnu engang nedprioritere emner som tro, historie, kultur og viden til fordel for mere letbenet underholdning.

Morgenandagten, som tidligere P1-redaktør Peter Johannes Schjødt omtalte som en ”showstopper”, har været et af de mere omdiskuterede radioprogrammer, som flere gange har været lukningstruet. Den bryder morgensendefladens underholdende flow og får måske lyttere til at forsvinde fra P1-morgen for ikke at vende tilbage igen. ”Man skal gøre op med sig selv, om man kan bære at miste de lyttere.” sagde Peter Johannes Schjødt tilbage i 2010.

Men man skal også gøre op med sig selv, om man kan leve med, at DR tilsyneladende generelt betragter public service kerneprogrammer som ”showstoppere” og konstant nedprioriterer seriøse radioprogrammer om eksistens, kultur, historie og tro.

Netop nu hvor vi i stigende grad må forholde os til et Europa, der slår revner, til flygtninge- og migrantstrømme, som udfordrer os på ytringsfrihed, religionsfrihed og grundlæggende set åbner op for flere spørgsmål end svar i forhold til vores egen kultur og identitet – netop nu er der brug for, at DR skruer op for dybdegående programmer og skruer ned for letkøbt underholdning.

Som public service kanal burde DR se det som en kerneopgave at være med til at kvalificere den igangværende debat om religion, historie og kulturel identitet med flere programmer, som gør os klogere og dermed klæder os alle på til at deltage nuanceret i de verserende debatter.

Så kære DR – når I nu alligevel er ved at tygge på, hvordan I bedst dækker jeres kernestof, så vil jeg foreslår, at I for en gang skyld opprioritere emner som historie, kultur og tro, og giver tid til fordybelse og indsigt. Det vil nok udfordre det underholdende image, men det vil klart forbedre jeres public service profil og derved også understøtte jeres eksistensberettigelse som offentligt støttet medievirksomhed fremadrettet.


Af René Nord Hansen, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Vestjyllands Storkreds